SİLAHA ADINI VEREN ŞEHİR

SİLAHA ADINI VEREN ŞEHİR

Highslide JS

Kırıkkale denince ilk akla gelen kavram savunma sanayii, kuruluş ise şüphesiz Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK)

Kırıkkale'nin milli savunma sanayii ile bütünleşmesi Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanıyor. 1925 yılında Top ve Mühimmat Fabrikası'nın temellerinin atılması, Kırıkkale'nin şehirleşmesinin çekirdeğini oluşturuyor. 1928’de Pirinç Fabrikası, 1932’de Çelik Fabrikası, 1935’te Silah Fabrikasının kurulduğu Kırıkkale’de bunları daha sonra diğer önemli harp araç gereç üretim tesisleri ve ilgili birimlerin hayata geçirilmesi izledi.

 

Adını silaha veren il

Türk savunma sanayinin temelini oluşturan MKE Kurumu, fabrika ve tesislerinin büyük bölümünün yer aldığı Kırıkkale'yi de hızla büyüterek savunma sanayii ile bütünleşmiş bir ile dönüştürdü. Öyle ki; MKEK fabrikasında üretilen “Kırıkkale 7,65” tabanca dolayısıyla Kırıkkale, “Adını silaha veren il” olma özelliği kazandı.

 

Kırıkkale, özellikle 1970'li yıllardan itibaren hızlı nüfus artışıyla birlikte fiziki olarak da hızla büyüdü. 1925'lerde 12 hanelik bir köy olan Kırıkkale, hızlı büyüme süreci sonunda 1989 yılında il oldu. Kırıkkale’de 2017 itibariyle 278 bin nüfuslu bir yerleşim alanı ortaya çıktı.

 

Kırıkkale'nin kuruluş sebebi olan MKEK fabrikaları hiçbir zaman sadece belli ürünleri imal eden kuruluşlar olmadı, aynı zamanda başta savunma sanayii olmak üzere pek çok sektöre kalifiye işgücü yetiştiren okul olma misyonunu da üstlendi. MKEK fabrikalarından emekli olan veya ayrılan teknik personeller yine savunma sanayii alanında faaliyetlerini sürdürdü.

 

Kırıkkale’de önemli savunma sanayii firmaları

Milli savunma sanayiinin amiral gemisi konumundaki MKEK’in 8 önemli fabrikasından 5’i Kırıkkale’de bulunuyor. Kırıkkale'de doğrudan savunma sanayii alanında faaliyet gösteren MKEK’e bağlı 5 fabrikanın yanı sıra savunma sanayii ile bağlantılı toplam 10 firma, makine imalat alanında ise çeşitli büyüklükteki 19 firma faaliyet gösteriyor. MKEK’e ait 5 fabrikada çalışan 2 bin 612 kişi dahil tüm bu firmalarda 3 bini aşkın kişi istihdam ediliyor.

 

MKEK Mühimmat Fabrikası

1925 yılında 1 milyon 228 bin metrekare alan üzerinde kurulan fabrikada yaklaşık 127 bin metrekare kapalı alanda top, obüs, bombaatar, havan mühimmatları, roket başlıkları, uçak ve bilyalı uçak bombalan ile tahrip kalıplan ve el bombalan üretiliyor.

 

MKEK Pirinç Fabrikası

1928 yılında 460 bin metrekare alan üzerinde 28 bin metrekare kapalı alanda kurulan fabrika, demir dışı metallerin üretimi sektöründe ülkemizin ilk tesisi. Fabrikada bakır, bronz, çeşitli pirinç malzemeler ve yüksükler ile ağır silah mühimmatı için sevk çemberleri ve kovan pulları üretiliyor.

 

MKEK Ağır Silah ve Çelik Fabrikası

Türkiye’nin ilk ve tek ağır silah ve dövme çelik üretimi yapan fabrikasının geçmişi 1932 yılında kurulan çelik fabrikası ile 1937 yılında kurulan top fabrikasına dayanıyor. 835 bin metrekare alan üzerinde kurulu fabrikada yaklaşık 115 bin metrekare kapalı alanda L-60 ve Altay tankları ile Fırtına ve Yavuz obüslerinin silah sistemleri, toplar, havanlar ve muhtelif ebatlarda dövme çelik malzemelerin üretimi gerçekleştiriliyor.

 

MKEK Silah Fabrikası

1935 yılında kurulan Silah Fabrikasının asli görevi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer silahlı birimlerin hafif silah konusunda her türlü ihtiyacını karşılamak.

Yaklaşık 353 bin metrekare alan üzerinde kurulu fabrikada 44 bin metrekare kapalı alanda MPT-55 ve MPT-76 otomatik piyade tüfeği bomba atar ve makineli tabanca üretimi gerçekleştiriliyor.

 

Yeni Çelikhane

MKEK bünyesindeki Ağır Silah ve Çelik fabrikasında yapılan yenileme çalışmaları çerçevesinde kurulan Çelikhane, savunma sanayi, havacılık ve makina imalat sektörlerinin temel hammaddesi olan “vasıflı çelik” üretimini gerçekleştirecek ve ülkemizin bu konudaki yurt dışına bağımlılığını azaltacak.

Toplam yatırım değeri 180 milyon dolar olan tesisin faaliyete geçmesi ile Türkiye’nin yıllık 300 bin ton olan dökme çelik ihtiyacının yaklaşık 90 bin tonu bu tesisten karşılanacak.

 

MKEK Barut Fabrikası

1939 yılında toplam 2 milyon 371 bin metrekare alan üzerinde kurulan fabrikada 27 bin metrekare kapalı alanda top barutu, küresel barut, nitroselüloz üretimi yapılıyor. Ayrıca fabrikada 2012 yılından itibaren yanar kovan ve kovan adaptörü de üretilebiliyor.

 

Milli gurur: MPT-76

Tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi tamamen MKEK tarafından yapılan ilk milli piyade tüfeği MPT-76’nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimi 11 Ocak 2017 tarihinde dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla Kırıkkale Silah Fabrikası’nda yapılan törenle gerçekleşti.

Milli Savunma Bakanı Işık, Kırıkkale Silah Fabrikası bünyesinde kurulan Atış Poligonu’nu da ziyaret etti. Toplam 2.400 metrekare kapalı alanda iki adet 100 metre, bir adet 300 metre ve bir adet 550 metre atış kanalları ile Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun kapalı atış kanalına sahip yeni atış poligonunun yatırım bedeli 13 milyon TL. Burada hafif silahlara ait bütün çevresel testler yapılabiliyor.

 

Silah Test Merkezi

Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde kurulacak Silah Test Merkezi, faaliyete geçtiğinde halen bir kısmı ancak yurt dışında yapılabilen test, analiz ve sertifikasyon işlemlerinin yurt içinde yapılması mümkün hale gelecek. Bu test merkezi MKEK Silah Fabrikası bünyesinde bulunan Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun kapalı atış kanalına sahip atış poligonu ve diğer altyapı imkanlarından yararlanacak.

 

Savunma sanayiinin kalbi Kırıkkale’de atıyor

İlki 2015 yılında, İkincisi 2017 yılında Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Sempozyumu’nda sektör temsilcilerinin bir araya getirilmesi, Ar-Ge çalışmalarının ve üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik stratejilerin ve Türkiye için yeni önceliklerin belirlenmesi amaçlandı.

Türkiye’nin yanı sıra 5 farklı ülkeden katılımcı tarafından 14 bildiri olmak üzere toplamda 218 bildiri sunuldu.

 

Mühimmat Islah, Geliştirme ve Yenileştirme Merkezi (MIGYEM)

2010 yılında 24 bin metrekare alan üzerinde kurulan MIGYEM tesisleri, 8 bin metrekare kapalı alanda; Söküm Atölyesi, Tahribatsız Muayene Laboratuvarı, Yaşlandırma ve Şartlandırma Laboratuvarı, Tanksavar Sistemleri Islah Atölyesi ve mühimmat depolarından oluşuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan çeşitli tip ve ebatlardaki mühimmatın ömür belirleme, ömür uzatma ve ıslah faaliyetleri de dahil olmak üzere mühimmat ile ilgili teknik çalışmalar MIGYEM’de bilimsel yöntemlerle etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştiriliyor.

 

Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi (MAAT)

2010 yılında toplam 198 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan tesiste 7 bin metrekare kapalı alanda, TSK envanterinde bulunan kullanım dışı, ömrünü doldurmuş, envanterden çıkmış silahlara ait mühimmat ile teknik yönden hizmete elverişsiz mühimmat çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılıyor. 6 bin ton mühimmat ayıklama ve ayırma kapasitesine sahip MAAT; kara, hava ve deniz araçlarının mühimmatını ve mayınla etkisiz hale getirilebilen Türkiye’de tek entegre tesis olma özelliğini de taşıyor.

 

Kırıkkale Silah İhtisas OSB

Kırıkkale Valiliği İl Özel İdaresi, Kırıkkale Belediyesi, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası, MKEK ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın kurucu ortaklığıyla 50 hektarlık alan üzerinde kurulan Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’de bir ilk. Kırıkkale merkez ilçe sınırlarındaki Silah İhtisas OSB’de doğal gaz dahil altyapı çalışmaları tamamlandı, firmalara arsa tahsisleri yapılmaya başlandı. Kırıkkale Silah İhtisas OSB’de savunma sanayiine, özellikle silah sanayiine yönelik üretim yapan firmaların bir araya getirilmesi hedefleniyor.

 

Yatırım teşvik sistemi kapsamında Kırıkkale’de yapılan yatırımlara yüzde 80 oranında destek sağlanıyor.

Silah İhtisas OSB’de yatırımcılar;

  • Gümrük Vergisi Muafiyeti
  • KDV istisnası
  • Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi
  • SGP Prim İşveren Hissesi Desteği
  • Faiz Desteği teşviklerinden yararlandırılıyor.

Tarih : 13.02.2019 / Yer :
Hit : 7586