MÜŞTEREK MESLEK KOMİTE TOPLANTISI

MÜŞTEREK MESLEK KOMİTE TOPLANTISI

Highslide JS

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası 2025 yılı 1. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya 13 meslek komitesinin üyeleri katıldılar.

Oda muamelat yönetmeliğinin 26. Maddesinde yer alan "Müşterek meslek komitesi toplantıları her yılın Mart ve Eylül aylarında olmak üzere 6 ayda bir toplanır" hükmü gereğince Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası 2025 yılı birinci müşterek meslek komitesi toplantısı, Odamız toplantı salonunda yapıldı.

Toplantı belirlenen üç gündem başlığı üzerinden ilerlendi;

1) İlimiz Keskin İlçe sınırları içerisinde yer alan Kevenli Köyünde yaklaşık 1446 dekarlık alanda Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları başlamıştır. Bu çalışmalar dahilinde TDİOSB yönetmeliğine istinaden 15 asil üyeden oluşacak müteşebbis heyet belirlenmesi gerekmektedir. Odamızı temsil edecek 2 kişi Meclis ve Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiştir; Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Ahmet Varlı ve Meclis üyemiz Hasan Taşoğlu seçilmiştir.

2) İŞKUR ile TOBB arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında; İşgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla Kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenecektir. İşyerinizde elemana ihtiyacınız var ise teorik ve pratik kurs boyunca personel maliyetinizi İş-Kur karşılamaktadır. Bunun için yapılması gereken ilk işiniz İş-Kur il Müdürlüğüne kaydınızı yaptırmanız ve talep formunu doldurup Odamız Genel Sekreterliğine iletmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca size başvuruda bulunanların arasından da seçim yapma olanağı tanınmaktadır. Bir meslekte en az 5 kişilik talep olması halinde mesleki eğitim kursu açılabilir. Talepte bulunan işverenin çalışan sayısı; 1-4 arasında olan işyerleri için çalışan sayısı kadar, 10-49 arasında olan işyerleri için 24 kursiyer, 50 ve daha fazla olan işyerleri için sigortalı sayısının %50’sine kadar kursiyer desteği sağlıyor. Kurslar en fazla 160 fiili güne kadar düzenlenebilir. Günde en az 5 en fazla 8 saat uygulanan kurslar; haftada 6 günü geçmemek üzere en az 30 en fazla 45 saat olarak düzenlenebilir. Mesleki yeterlilik belgesi verilebilen mesleklerde düzenlenen eğitimlere katılanlara Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgesi, mesleki yeterlilik belgesi verilemeyen mesleklerde eğitime katılanlara MEB veya üniversite onaylı kurs bitirme belgesi verilir. İstihdam edilecek kursiyer sayısı, toplam eğitimin ¼'lik süresinin bitiminde eğitime devam eden kursiyerlerin en az % 60’ının işveren tarafından taahhüt edilen istihdam yükümlülük oranı ile çarpımı sonucu bulunur. Kursiyerler, 120 günden az olmamak üzere en az fiili kurs gününün 2 katı kadar süre ile istihdam edilir. Kursiyerlere eğitime katıldıkları fiili gün üzerinden zaruri gider ödemesi gerçekleştirilmektedir. Kursa devam edilen süre içerisinde kursiyerlerin genel sağlık sigorta primleri ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Teorik eğitimi kısmı için eğiticinin unvanı ve tabi olduğu mevzuat dikkat alınarak ek ders saati ücretinin dört katına kadar ödeme yapılabilmektedir. Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı kapsamında 6 aylık bir kurs düzenlenmesi halinde; Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Aylık 30.621 TL - 6 Ay Süresince 1 İşçi Çalıştırma Maliyeti = 183.726 TL. Böylece işverenler ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü eğitim masraflarına katlanmadan mesleki eğitim kurslarında yetiştirebilmektedir şeklinde bilgilendirme yapılmıştır.

3) Mesleki Eğitim Merkezimizde Cnc ve Kaynak kurslarımız düzenli olarak devam etmektedir. Kursiyer başvuruları Odamız hizmet binasından alınmaktadır bilgisi verildi.


Tarih : 27.03.2025 / Yer :
Hit : 519